Rond de wereld nr68 16-04,10 Suriname

Door: Bertus Buys

Blijf op de hoogte en volg Bertus

17 April 2010 | Suriname, Paramaribo

Rond de wereld
Nr.68
16-04,10
Domburg
Suriname

Hallo allemaal,
Dat is nogal vreemd,nooit geweten dat zij hier in Suriname overal Hollandse steden en dorpsnamen hebben en ook de straten en de officiéle voertaal is ook Nederlands,wel héél handig trouwens en je voelt je meteen thuis.
Dat was in Brasilié wel wat anders ,bijna niemand spreekt daar Engels maar bij elkaar heb ik het daar best naar zin gehad mede doordat ik een behulpzame man ontmoette(Fulvio),een huizen makelaar die mij behoorlijk de weg heeft gewezen en ben met hem naar diverse restaurantjes geweest en heb ook nog een party van zijn vriend Efran bijgewoond waar iedereen Engels sprak.
Maar op een gegeven moment wil je weer weg en ben daarna naar Fortaleza gezeild een 450 mijl verderop waar ik na 3 dgn eerst het anker liet vallen dicht bij het strand maar de andere dag bleek dat dat wel op enige afstand van het centrum lag en ben daarna naar een kleine marina gevaren die bij een hotel behoorde en had daar de beschikking over water en elektriciteit wat na zo lange tijd wel weer comfortabel was en het bijbehorende zwembad was ook niet verkeerd.

Fortaleza heeft een strand van wel 4a6 kilometer met volop hotels en restaurants en allemaal hoogbouw en een gezellige boulevard.
Het marina parkhotel had zoals elk jaar daar een grote muziektent neer laten zetten waar diverse landelijke bands en zangers een prachtige show te beste gaven waar ongeveer 10.000 mensen naar toe kwamen en dat feest duurde tot 6 uur in de morgen dus van slapen kwam niet véél terecht.
Op 3April na uitgeklaard te zijn gooide ik de touwen los en begon aan de reis naar Suriname zo,n 1200 mijl langs de kust van Brasilié en Fr. Guyana en dat werd een geweldige zeiltocht met de stroom mee van ongeveer 1.5 tot 2 mijl per uur mee en met een prima wind uit N.oostelijke hoek,dus halve wind van 15 knopen en had daardoor en afstand van zo,n 160 a170 mijl per dag.

Ik had vlak voor vertrek van andere zeilers gehoord dat vlak voor de kust van Fr.Guyana drie eilandjes lagen Il de Salut en had goede ankergrond en lag ongeveer 170 mijl voor Paramaribo dus ik besloot om daar één of meerdere dagen te blijven om wat bij te komen en wat boodschappen daar te doen.
Die eilandjes van niet groter dan een halve mijl lang en breed 0.4 mijl liggen 7a8 mijl uit de kust en er staan wat vakantie woningen op en vlak vóór het donker liet ik mijn anker vallen en wilde net mijn ankerbiertje open maken toen de kustwacht langs kwam en mij duidelijk maakte dat ik binnen 5 minuten moest ophoepelen en op mijn vraag waarom dan wel riepen zij mij toe dat dat te maken had van een lancering van een raket vanaf het land aan de kust en begreep meteen dat daarvoor de hélé dag waarschuwingen (in het Frans)werden gegeven wat waarschijnlijk daar mee te maken had.

Ik vond het al vreemd bij aankomst dat alle huizen geblindeerd waren en er geen levende ziel te zien was.
Zij zeiden dat dit in een gevaarlijke plek was en moest verkassen naar de Noordkant van die eilanden,maar dat was op open zee en er stond daar een behoorlijke deining en besloot maar door te varen naar Paramaribo.
Ik kon mij niet voorstellen dat het aan de Noordkant minder gevaarlijk was want de afstand van de Zuidkant naar de Noordkant is 700 meter,ik denk eerder dat niemand iets mocht zien van die lancering(of die oefening van die lancering).

Met het vallen van de avond zag ik in de verte op het vaste land een heleboel licht en ik geloof in het midden daarvan de raket maar van de lancering heb ik niets gezien.
Het één en ander was wel een streep door mijn rekening want ik had 170 mijl af te leggen en zou daardoor in de avond bij de ingang van de Suriname rivier aankomen wat natuurlijk geen probleem is want het is daar breed genoeg maar het is véél leuker dat op de dag te doen.
Dus het zeil gehesen en daar ging de “Sea Beryl”weer met een bloedgang met af en toe 9 mijl over de grond en de andere dag met de schemer voer ik de rivier op maar ik moest ook nog even weten waar naar toe want ik had geen detailkaarten en gidsen aan boord maar na een paar uur motoren heb ik besloten na dat ik een paar keer bijna in de visfuiken was belandt om de portcontrol op te roepen en werd mij toestemming verleend om mijn anker uit te gooien na 15 mijl gestuntel want mijn elektronische kaart klopte hier niet.
En toen smaakte mijn ankerbiertje pas echt lekker en daarna de kooi in t.a.b 01.30 11April.

Lekker uitgeslapen en alles op orde gebracht verder de rivier op,andere zeilers in Brasiel vertelde dat er voorbij Paramaribo een jachthaven was maar ik zag niets.
Na 10 mijl zag ik een paar jachten voor anker liggen en besloot na wat gevraag om hier een meerboei te pakken en lag zodoende bij nederzetting “Domburg”.
Dingy opgeblazen en naar de wal tegen de avond waar een gezellige boel heerste vanwege zaterdagavond met véél muziek,ik belande midden tussen wat locale restaurantjes en een snackkar en dat bleek de dorpskern van Domburg te zijn met een politiepost en dat was het dan.
Ik schoof aan een tafel van eethuis/café “Rita”waar diverse Hollanders zaten met wat zeilers en
Mensen die daar wonen en werken en dat was meteen héél gezellig,ik was de enigste die van ver kwam,de meeste waren ooit van Nederland vertrokken en hier belandt en hadden geen zin om verder te gaan en hadden hier wortel geschoten.

Bij het de rivier op varen had ik diverse Nederlandse kotters zien liggen en dat bleken weggesaneerde vissersschepen uit Holland te zijn die voor weinig geld toen te koop waren en die hier goede zaken doen met de visvangst met uiteraard Nederlandse eigenaren.
Ben vandaag bij een uiterst modern bedrijf op bezoek geweest.
De eigenaren ,twee broers uit het Noorden van Nederland kwamen naar hier 18 jaar geleden toen zij het in Nederland wel voor gezien hielden en nu hebben zij een welvarend bedrijf met 4 viskotters en vrieshuizen en lopende band machines om surimi te maken en hebben werk voor 100 man en zijn flink aan,t uitbreiden.
Wat opvalt is de hartelijkheid van de Surinamers en de blijheid waar mee zij leven en zijn trots op hun land,er leven hier ongeveer 500.000 mensen in een land plus minus 4 keer zo groot als Nederland.
Ik denk hier nog een 5dagen te blijven en stuur dan aan op Tobaco een kleine 500 mijl verder langs de kust en vind mij dan terug in de Caribieén.
Reacties:
Eugenie en Theo,leuk dat jullie weer de oude vrienden uit Spanje ontmoet hebben en je bent weer op tijd voor de zomer hier,geniet er van ,

Astrid en Alex
Héél véél succes in jullie nieuwe winkel,leuk dat jullie toch nog even tijd vrij maken om mijn verhaal te lezen en te reageren,sally en natuurlijk jullie de groeten vanuit Suriname.

Kees de Jong
Ja jammer,maar ik ben een beetje lui in recife blijven plakken en heb Cabadelo overgeslagen,maar ja je kunt niet alles zien.
Eigenlijk als ik meer tijd had gehad,dus één jaar meer had ik graag de héle Z-Amerikaanse kust willen zien.
Ik heb die twee plaatsen alleen aangedaan op doortocht naar het Noorden dus ben er tevreden mee.Groeten en tot schrijfs.

Lida
Ha die Lida,ja maar de winter is nu al voorbij dus de goede tijd komt er aan.
Doet mij goed dat je de verhalen leuk vind,ik probeer het in ieder geval steeds een beetje anders te doen.degrrrrrrrrroeten,

Ha die Wim en Ineke
Goh dat is al lang geleden dat we van elkaar horen en ja ben bijna de wereld rond getuft en nog even en ben weer op honk en laten we dan iets afspreken om bij te praten,
Zeilen jullie ook nog al en waar?

Ha die Ruud en Irene
Ja Ruud als je de drank uit je handen laat vallen moet er wat aan gedaan worden.
Vooral als je je oogleden laat liften kun je deze dingen niet meer oogluikend toestaan.
De groeten,

Rona en de rest
Ja zoals je leest ben ik in Suriname en heb geteld maar in Nederland leven net zoveel Suri,s als hier in Suriname,vandaar dat zij hier zo vrolijk zijn,de rest heeft meer de ruimte en het zijn hier behoorlijke werkers.
Prettige zomer met z,n allen

Beste Lies en Gerrit
Ja het blijft je steeds maar achtervolgen,maar misschien is het wel ergens goed voor,je weet maar nooit.
Ja het eind van de reis komt steeds nader en we maken er een feestje van als het aan mij ligt.
Sterkte en de hartelijke groeten vanuit de “Sea Beryl”op de Suri rivier.
Bertus.

Iedereen de hartelijke groeten en tot Tobaco

• 17 April 2010 - 15:50

Lilian Lucas:

Hi Bertus, alvast van harte gefeliciteerd met je verjaardag as. maandag. We hopen dat je de bloemetjes lekker buiten zet en er een feestje van zult maken. Zo te lezen zit dat er qua sfeer wel in dus dat gaat wel lukken.
    Tot horens, Tom en Lilian.

• 17 April 2010 - 16:12

Jan Van Donselaar:

Wij liggen momenteel op St. Kits en vertrekken morgen naar Antiqua.
    Laat even wat van je horen want wij zakken af en gaan uiteindelijk weer naar Curacao.
    vr. gr. Jan/Ruth
    S.Y. Queen of Hearts

• 17 April 2010 - 20:52

Wim En Ineke:

hallo Bertus
    wij liggen met de boot in turkije en varen daar de griekse eilanden rond
    hoog zomer zijn we in nederland vanaf 1 november zijn we de hele winter weer in nederland dan spreken we af leuke verjaardag en goede vaart

• 18 April 2010 - 07:05

Eugenie En Theo:

Bertus van harte geluk gewenst met je verjaardag, wij nemen een lekker glaasje op jouw gezondheid! Weer met plezier je verhaal gelezen en hopelijk volgen er nog een paar! Jammer dat het bijna is afgelopen.....voor ons dan! Fijne dag morgen!

• 18 April 2010 - 09:02

Aad En Lolitha Buijs:

bertus alvast gefeliciteerd met je verjaardag groetjes van ons aad en lo en een fijne reis verder

• 18 April 2010 - 09:15

Tom Lucas:

Hallo Bertus,

Het zijn weer allerlei belevenissen en ervaringen die je meemaakt en dingen tegenkomt waar je geen weet van hebt, die heel interessant zijn.
    Bertus de 19e morgen ben je jarig en bij deze van harte gefeliciteerd.
    Ik heb geen idee wanneer je weer in holland bent maar ik hoorde zo rond augustus/september van dit jaar (of duurt het nog wat langer?)
    Ik wens je het allerbeste en een behouden vaart.
    Hartelijke groeten,

Tom Lucas

• 18 April 2010 - 14:34

Maria :

Lieve BERTUS
    hartelijk gegefeliciteerd
    met je verjaardag.En nog vele jaren zeil plezier en en een fijne dag a.s.
    Maandag.liefs M.

• 19 April 2010 - 05:20

Rona:

Gefeliciteerd met je verjaardag!! een prettige dag toegewenst en vele kussen.
    rona,arnoud,kim,maaike en floor

• 19 April 2010 - 14:34

Jan En An:

Beste Bertus,jarige Job, van harte gefeliciteerd met deze dag en we hopen dat je deze dag nog heel veel keer in goede gezondheid zult mogen vieren. hartelijke groeten en nog een heel fijne tijd op de boot. Jan en An

• 19 April 2010 - 14:34

Jan En An:

• 19 April 2010 - 14:50

Kees De Jong:

Reuze fijn om weer eens jouw verslag te lezen,gefeliciteerd met je verjaardag, of heb ik het mis? Ik leef helemaal met je mee op jouw reizen langs de Braziliaanse kust,Cabedelo was niet zo belangrijk, als je het maar naar je zin gehad heb op andere plaatsen, dat is belangrijk.
    Bertus, ik wens je verder goede vaart toe en Fair Winds, Kees.

• 19 April 2010 - 16:35

Andre En Tonny:

Bertus, Van harte gefeliciteerd met je verjaardag, we hebben zojuist met een rum en coke geproost op je gezondheid en uiteraard op een Behouden terugkeer in Holland.
    We genieten van je reisverhalen en het brengt bij ons plezierige herinneringen terug.
    Liefs van Andre en Tonny uit een zonnig Giethoorn.

• 19 April 2010 - 17:23

Jacob En Mieke:

Ha die Bertus,
    Vandaag, de 19e april, wordt er weer een jaar toegevoegd aan je leeftijd. Van harte gefeliciteerd met dit heugelijke feit. Vanuit een zonovergoten Zeeland, wensen we je dan ook een hele fijne verjaardag toe en proosten we op je gezondheid. Houw doe en tot ziens ergens (herfst) in 2010.

Jacob en Mieke

• 19 April 2010 - 19:15

Kim:

Hee opa! Van harte gefeliciteerd met je verjaardag! Ik heb vanochtend een smsje gestuurd, maar ik weet niet of die aangekomen is. Dus voor de zekerheid toch nog maar een extra felicitatie. Ik hoop dat je een gezellig dagje hebt en ik drink er een op jou! kussie

• 19 April 2010 - 20:59

Lida:

Hallo Bertus,
    Van harte gefeliciteerd met je verjaardag!!! Hier in Nederland is hij bijna ten einde, maar jij kunt daar nog een aantal uren door feesten.
    Je laatste verjaardag zo ver weg? Nog een paar maanden en dan zit deze grandioze reis erop.
    Geniet van het laatste deel.

• 20 April 2010 - 08:54

Ruud + Ireen: Chicky:

Hallo Bertus,
    Langs deze weg nog een keer gefeliciteerd. We hadden het al per telefoon gedaan maar het kan geen kwaad het nogmaals te bevestigen dat je een jaartje ouder geworden bent. Leuk was het te horen dat je zo`n grandioos feest hebt gegeven.

Het zal wel weer geen toeval zijn maar Ireen kent in Suriname een paar Nederlanders die ooit aan een wereldreis waren begonnen. Ze zijn niet verder gekomen dan Suriname. Ik ken ze zelf niet maar we hebben gehoord dat ze wel opvallen. Waarom ? Hij heeft een grote sleepboot gekocht en volgens de vrienden van Ireen schijnt hij daar wat hand- en spandiensten mee te verrichten. Zijn vriend in Holland heet Nic. Misschien heb je hem al ontmoet ?

Verder heb ik natuurlijk gelezen dat je weer een prachtige zeiltocht gemaakt hebt, even gezocht hebt naar de ingang van de rivier maar uiteindelijk is alles toch weer gelukt. JE BENT EEN ZEEMAN OF JE BENT HET NIET......!!!!
    Dat bedoel ik dus.

De eerste week van Juni gaan we op vakantie dus wordt er ineens hard aan de boot gewerkt om alles weer op tijd klaar te krijgen. Komt ook nog een nieuw voorzeil op. Ik hoop dat het optijd klaar is.

Bertus vermaak je in het mooie Suriname. Ik neem nog een verlate neut op je verjaardag. PROOST.

vriendelijke zeilersgroet Ireen & Ruud

• 20 April 2010 - 14:40

Kees Den Heijer:

bertus nog hartelyk gefeliciteerd ik heb van je verslag weer genoten
    geniet van alles,hoopo weer snel iets van je te

horen.

• 20 April 2010 - 16:22

Alex & Astrid:

Ha die Bertus, Ook van ons nog -verlate- verjaardagskusjes. Ouwe zeebonk! Ik hoop dat je het in gepaste dronkenschap hebt gevierd.
    Goed verhaal weer voor je boek over die raketlancering! Ik kan niet wachten tot de eerste oplage...
    Als je snel terugkomt kan je nog meedoen aan de NSR. Ik bedoel terugkeren in Nederland in september als het de zomer voorbij is schiet ook niet op toch?
    Groejtes, hou je taai en geniet ze. A&A

• 21 April 2010 - 12:57

Liza:

Hey opa..
    ik heb je al gebelt maar nogmaals gefeliciteerd met je verjaardag..
    Vondt het fijne om je even te horen en dat alles goed gaat.
    ik hoop dat de warmte daar wat minder wordt dat je toch even naar buiten kan gaan.
    dikke kus liza

• 21 April 2010 - 17:20

Kees Lucia:

Ha die Bertus,
    Allereerst nog van harte gefeliciteerd met je verjaardag.Weer een verjaardag op een hele mooie plek in de wereld.
    Suriname is dus echt wel leuk en HEET! Ze bewegen daar ook niet voor niets zo langzaam.Dus maak je niet druk,don't worry be happy, lijkt mij van toepassing.Veel groetjes en we blijven je volgen.

• 24 April 2010 - 16:51

Lorie En Fred:

Ha Bertus, leuk te lezen dat je al in Suriname bent. We missen het praatje over de radio. Inmiddels zitten wij in Santos (ik met Dengue en koorts). Over een week zakken we langzaam af naar Argentinië en blijven daar een half jaar hangen. Kaap Hoorn doen we wel met de auto.

Groeten en veel lol in de Carib.

Lorie en Fred.
    s/y Kind Of Blue.