Rond de Wereld nr.38 22-08,07
Door: Bertus Buys
Blijf op de hoogte en volg Bertus
23 Augustus 2007 | Frans Polynesië, Papeete
Nr:38
Pepeete Tahiti
22-08,07
Toch weer enige tijd geleden dat ik weer in de pen……ben geklommen,
En lig hier al wat langer dan gedacht .
Na een paar maanden weer eens ankerend nabij de Marina Taina met al de luxe daar omheen met grote stad en al die gezellige winkeltjes en restaurants en barretjes is het moeilijk weer weg te gaan en je ontmoet steeds meer jachten met bekenden aan boord en afgemeerd met je dingy aan de dingy steiger is de dingy bar met restaurant dus dat zegt al genoeg.
Maar na een paar dagen ben ik wezen snorkelen met de bemanning van de “Mustang”naar een sport vliegtuig wrak die daar een paar jaar geleden is gecrasht,heel bizar maar een pracht gezicht met al die honderden vissen er omheen.
Ik heb zelf geen onderwater camera maar ik heb een stel foto,s gekregen dus die plaats ik er bij.
Op Rangiroa heb ik ook kennis gemaakt met de bemanning van een Chileens jacht de `Surazo`en die kwam hier ook binnen varen,heel gezellige mensen,de dag ervoor was ik bezig om de onderkant van de `Sea Beryl schoon te maken en zou de volgende dag daar mee verder te gaan maar ik had een kou opgelopen en toen zij dat hoorde hebben zij dat van mij overgenomen en in no time was het voor elkaar,een maal klaar zeiden zij onder genot van een pilsje dat de zink anodes nodig vervangen moesten worden.
Dus de andere dag 2 nieuwe gekocht en die hebben zij er ook nog even op geplaatst,dat alles snorkelend ,is dat niet prachtig.
Een paar dagen daarvoor hadden zij mij ook geholpen om de radar naar beneden te halen uit de mast want die deed het niet meer.
Heb alles naar een furuno dealer gebracht en die constateerde dat het aan de kabel moest liggen dus die er ook uit gehaald,Beneden was alles goed.
Een nieuwe kabel was hier niet op voorraad dus heb alle breuken opgespoord en gerepareerd en met behulp van de `Mustang`alles weer op z,n plaats aangebracht en hoera hij doet het weer.
Terwijl ik langzaam aan nieuwe plannen aan het smeden was bleek dat mijn satelliet telefoon ook de geest had gegeven en die ook uitgebouwd en weg gebracht maar die kon hier ook niet gerepareerd worden en na heen en weer getelefoneer met Holland zouden zij mij een 2e hands set opsturen.
Heb die gisteren bij het vliegveld opgehaald en wat bleek……dat zij een land mobiel hadden opgestuurd zo,n ding waarmee journalisten vanuit locaties op land hun courant het laatste nieuws mee door belde en mailde en daar heb dus niets aan maar nu sturen zij mij een juiste op,maar dat is wel een totaal nieuwe dus zal daarop moeten wachten.
Ben hier ook een ander Nederlands stel van de `Happy Monster`tegen gekomen,ook op wereld reis voor jaren en die hadden gehoord van de `Pim`van Hans en Jose dat ik bij een plaatselijke scheeps winkel een nieuwe dingy had gezien waar ik geintereseerd in was maar twijfelde of ik hem samen met een nieuwe buitenboord motor zou aanschaffen..
Mijn Bboord doet de laatste tijd wat moeilijk sinds hij onder water heeft gelegen
Ik vertelde hun als zij de andere dag voor 10.00 uur zij de dingy niet gekocht hadden ik het zou doen,zij hebben hem gekocht en heb een kleiner model aangeschaft maar had daar al snel spijt van en heb hem terug bezorgt en krijg de zelfde als de `Happy Monster` toegezonden uit Parijs want het bleek de laatste te zijn,dus lekker slim van mij.
Een Paar honderd meter van mij vandaan ligt een Zweeds jacht de Ànchee 3`aan anker, Hij Kay vaart al langere tijd met zijn vriendin rond over de wereld zeen maar lang geleden toen hij nog aan wal was had hij een hond Anchee genaamd en op een dag riep hij zijn hond bij zich en begon een heel gesprek met hem en vertelde hem dat hij ging zeilen en hem ging verlaten en anchee begreep hem helemaal vertelde Kay mij en de tranen waren zichtbaar in zijn ogen,ook bij de hond maar zei tegen zijn hond je gaat bij een vriend van mij wonen en ik beloof je plechtig dat in de toekomst elke boot die ik koop jou naam zal dragen.
Vandaar Anchee 3.
T,is een eenvoudig verhaal maar wou het toch even kwijt,
Hij,mijn leeftijd heeft zich getroost met een 30 jarige vriendin die hij ergens in Brasilie heeft opgeduikeld en blaft nu af en toe tegen hem.
Zij varen in een `Hans Christian`een zweeds jacht
Ben een paar weken geleden naar een dans uitvoering geweest met Hans en Dory en was een hele belevenis.
Voor 80 euro had je een lopend buffet en op een groot podium werden er de dansen uitgevoerd zoals zij het al eeuwen geleden gedaan hebben met prachtige kleding en inheemse muziek,prachtig.
Ik ben Gisteren van ankerplaats veranderd en lig nu dicht bij de AMEL de `PIM`´van Hans en Jose en is wat gezelliger en heb gisteren een diner bij hun aan boord gehad.En was heel comfortabel en gezellig op hun Amel.
Ben van plan morgen of overmorgen naar Morea te varen en daar een paar dagen te blijven en dan terug te komen om hopelijk de telefoon te ontvangen.
De groeten uit een zonnig Tahiti.Bertus
23 Augustus 2007 - 14:01
Adriaan Van Stolk:
Hallo Bertus.
Je wereldreis volg ik met belangstelling en lees je verslag regelmatig.Mijn dagelijkse bezigheden zullen je niet intresseren. Nu het zeezeilwedstrijd seizoen bijna is afgelopen wil ik je even verslag doen van de wedstrijden aan boord van de Antares.Na de 2de serie Ijspegel werden deze wedstrijden afgeslopen met een derde prijs in onze klasse.Er werden 8 wedstrijden van de 10 verzeild.
Tijdens de Vuurschepen Race en de Noordzee Race behaalden wij in de IRC een 1ste en een 2de prijs en in de ORC eveneens een 1ste en 2de prijs.
Ook aan de Fastnet Race 2007 heeft de Antares deelgenomen.De weersvoorspel- lingen waren slecht en de start werd voor het eerst in de geschiedenis van de Fastnet 25 uur uitgesteld.
Van de 300 inschrijvers verschenen 284 yachten aan de start.Door de stormachtige wind tijdens de eerst 36 uur vielen er voor Lands End ruim 200 Yachten uit. Uiteindelijk zijn er 53 Yachten gefinisht.De Antares behaalde de 1ste plaats in klasse 2A.
Werd 3de in klasse 2 en overall een 25ste plaats.
Frans Winterswijk en zijn bemanning zijn zeer tevreden met dit resultaat.
Van de Nederlandse inschrijvers haalden alleen de Formidable en de Antares de finish.
Bertus het gaat je goed en ik wens
"Good Sailing and Fair Wind"
24 Augustus 2007 - 12:08
Alex En Astrid:
Aloha, heb net weer zitten genieten van je foto's en verhalen. Wij zijn afgelopen zondag teruggekomen van 4 weken vakantie. Hebben de Belgische en Franse kust onveilig gemaakt tot aan
St. Vaast(net voor Tahiti). Van daar overgestoken naar Cowes om de start van de Fastnet mee te maken en vervolgens via Brighton en Dover weer terug naar Scheveningen. Was erg gezellig allemaal, onze Jorg was ook mee. Hij wilde zo graag eens op een echte boot varen en wie zijn wij dan om daar nee tegen te zeggen. Als ik jou was zou ik voorlopig maar nog even rond blijven dwalen want in Nederland valt weinig te beleven en het weer is ook niet wat het hoort te zijn. Geniet ze! Groetjes A&A -
06 September 2007 - 07:51
Jos En Marga:
beste Bert,de aanblik van je recente fotomateriaal heeft ons met afschuw vervult.Wat moet het vreselijk zijn om al die ellendige dingen te moeten meemaken.Nee,dan doen de geraniums voor het raam van ons huis het uitstekend,iedere dag kijk ik ernaar en dan ben ik blij dat de dag weer zonder zorgen voorbij is.
Je begrijpt het al:iemand is een beetje jaloers.
Van die opschepper van een van Stolk moet je ook niet alles klakkeloos aannemen,die vliegt naar Cowes en vaart dan even mee,ja zo kan ik het ook,en dan als vanouds de hele weg voor de meters staan...
De Gouden Ruiter ligt nog steeds op het droge,maar de werkzaamheden vorderen gestaag ,we gaan er vanuit dat we de winterwedstrijden het veld weer krachtig voor ons uit zullen sturen.
Enfin kerel,hopend dat je je zonder het thuisfront zult blijven vermaken verblijven wij ,met vriendelijke groeten,
jos en marga.