Rond de wereld nr.41 Opua Nw.Zealand - Reisverslag uit Opua, Nieuw Zeeland van Bertus Buys - WaarBenJij.nu Rond de wereld nr.41 Opua Nw.Zealand - Reisverslag uit Opua, Nieuw Zeeland van Bertus Buys - WaarBenJij.nu

Rond de wereld nr.41 Opua Nw.Zealand

Door: Bertus Buys

Blijf op de hoogte en volg Bertus

12 November 2007 | Nieuw Zeeland, Opua

Rond de wereld
Nr.41
10-11,2007

Op weg van Tonga naar Opua(New Zealand)
Zondag 4 November vertrokken voor een 1200 mijl lange trip naar New Zealand wat tevens een afsluiting betekend van de eerste helft van mijn wereldreis, maar eerst terug naar het verhaal tussen Niue en Tonga.

Één dag voor vertrek naar Tonga heb ik een motorfiets gehuurd op Niue en heb het eiland rond getoerd en onderweg ook nog wezen snorkelen op een bijzondere lokatie, eerst een 50 meter afdalen tussen de rotsen door en door een spelonk stond ik aan de rand van het rif met allerlei diepe grotten dus gauw mijn uitrusting aan en het water in. Men had mij al verteld dat het water aan het oppervlak koud zou zijn maar wat dieper wat warmer, dat komt door het water uit de bergen dat zoet en kouder is dan het oceaan water maar wat verder naar het rif had het water zich al vermengt met elkaar dus was goed te doen. Tussen allerlei rotsen door gezwommen bij het rif belandt bevond ik mij weer terug tussen honderden vreemde maar vooral prachtige vissen en vond ik het jammer dat ik geen onderwater camera had om al dat moois op vast te leggen.

Buiten het rif loopt de diepte steil tot het donkere af en in de verte zag ik enige haaien zwemmen en omdat ik in mijn eentje was ben ik maar weer snel naar het binnenrif gegaan waar genoeg te beleven was. Weer op de motor verder het eiland ben ik even een biertje gaan drinken op een vakantie resort met een uitkijk over de oceaan en zag daar 2 enorme walvissen zwemmen die daar aan de loefzijde hun voer bij elkaar scharrelde werd mij verteld. Bij elkaar weer een geslaagde dag en heb besloten met een etentje in klein Indiaas restaurantje en na afloop een biertje wezen drinken in de jachtclub waar ik de avond daarvoor lid van ben geworden voor een klein bedrag en had daardoor ook nog 2 uur wifi verbinding, ik denk dat dit de enige jachtclub ter wereld is waar van de plaatselijke leden geen jacht bezitten en ook geen haven met alleen 10 meerboeien die uitsluitend door de passanten gebruikt worden. Er is ook geen aanlandingssteiger waar je je dingy kunt afmeren maar er staat een hijskraan die je zelf kunt bedienen om je dingy uit het water te hijsen,heel bijzonder.

De volgende dag de 14e Oktober weer vertrokken met als volgende bestemming het Kingdom Tonga, een kleine 200 mijl verderop gelegen eilandengroep waarvan ik de meest noordelijke, de Vava,u groep zou aan doen.

Na een prima zeiltocht met redelijke wind kon ik nog net voor het donker tussen de eilanden door varen om de ankerplek op te zoeken waar wat vrienden op mij lagen te wachten. Anker over boord en ik er achteraan voor een koele duik en daarna de dingy opgeblazen en een drankje bij de “Bahati”gaan halen die ik al geruime tijd niet meer gezien had,dus dikke pret die avond. Vava,u bestaat uit een hoofdeiland met als hoofdstad “Nejafu” met daaromheen wel 20 a 25 kleinere eilanden die dicht bij elkaar liggen met veel beschutte ankerplaatsen met weer allerlei mooie stranden met de daar bij behorende palmen en vooral goede snorkellocaties vooral één was bijzonder,een grot waar je met je dingy in kon varen en daar dan gaan snorkelen.

Maar eerst de andere dag natuurlijk inklaren bij de douane en de immigratie dienst en de haven captain en dat duurt altijd lang. Ik werd opgewacht door de douane die aan boord stapte volgens mij om een gratis drankje en een sigaar(die ik voor zulke gelegenheden bij me heb). Want toen het glas leeg was en de sigaar in rook was opgegaan gingen zij van boord en moest ik alsnog naar hun bureau voor de papieren in te vullen en dat is belangrijk daar want anders heb je problemen als je New Zealand binnen wilt komen. Terug bij de Sea Beryl die baan de wallekant lag afgemeerd stond er een man(Sofi was zijn naam) op mij te wachten om mij te verwelkomen en om zaken te doen natuurlijk, bij hem kon ik gastenvlaggen kopen die je natuurlijk op al de eilanden niet kon verkrijgen want watersportwinkels heb je daar niet dus heb er maar meteen 4 gekocht,1 van Niue,1 van Fiji(waar ik niet ben geweest), 1 van Tonga en 1 van New Zealand en zijn dochter maakt die vlaggen op de naaimachine, erg slim dus.

Na afloop kreeg ik van hem een amulet in de vorm van een soort van vishaak van ivoor (walvis) en met een koordje werd dat om mijn nek gedaan en het bijbehorende verhaal dat dit de haak was waar mee “Put” de God uit vroegere tijden na 3 keer vissen in één keer het Koningkrijk “Tonga” uit het water op viste en zou absoluut geluk brengen.
Die vishaak is in allerlei vormen en grootte te koop in alle souvenir winkels, in ieder geval een leuk verhaal en de vlaggen waren heel mooi toen hij ze met zijn kleine roeiboot een dag daarna kwam afleveren. Na de douane een boei op gezocht en daar mijn schip aan vast geknoopt want ankeren kan daar niet met zo,n 40 meter diepte en lag vlak voor het stadje op dingy afstand van de wal. Ik was daar natuurlijk niet de enige want Tonga is de laatste pleisterplaats waar bijna alle wereld omzeilers naar toe gaan om de reis
naar New Zealand aan te vangen. Ook diversen gaan daarna nog naar het 170 mijl Zuidelijker gelegen “Nuku Alofa” ook behorende bij “Tonga” waar de Koning zijn paleis heeft. De “Pim” van hans en José zijn daar in één keer vanuit ‘Papeete” naar toe gezeild en zijn inmiddels ook onderweg naar NZ. Ik denk dat daar zo,n 40 a 50 jachten aanwezig waren in die baai en nog tientallen bij de diversen eilandjes. S,avonds de wal opgezocht met de bijboot en in de “mermaid” yachtclub waar zo,n beetje alle zeilers een drankje en hapje gaan halen en was heel gezellig,trouwens het is niet de enige bar met restaurant aan de kade, vlak achter de kade is de hoofdstraat met winkels en supermarkten, het geheel ziet er leuk en gezellig uit en er word hier de inkopen gedaan voor alle jachten dus de zaken floreren hier goed. Ook door andere toeristen wordt Tonga veel bezocht, niet in de laatste plaats door dat de bevolking heel vriendelijk is, het heet hier niet voor niets” Tonga” the friendly islands.

Vrijdag 9 November, 15.00 uur
Ik ben inmiddels precies 5 dagen onderweg en ben op de helft van de 1200 mijl belandt, de wind is heel variabel en met veel windstiltes. We (ik ben niet de enigste die aan de overtocht bezig is)worden omgeven door vele kleine hogedruk gebieden en heb bij elkaar met tussenpozen zo,n 100 mijl met de motorzeilend afgelegd, maar de verwachting voor de komende dagen als ik mijn gribfiles mag geloven krijgen we over wind niets te klagen en zelfs in het laatste stuk naar Upoa krijgen we waarschijnlijk wel tot 40 knopen over ons heen. Er is een SSB radionet die door één van de Amerikaanse jachten word bijgehouden en waar veel informatie uit komt en iedere morgen om 09.30(Tonga tijd)geven alle schepen hun positie door en word genoteerd en daarna volgt er een uitgebreid weerpraatje, heel interessant en nuttig. Ik heb even voor dat praatje mijn hengel met aan de haak een stukje vlees er aan uitgezet en toen ik nog geen half uur daarna naar buiten kwam bleek ik beet te hebben en zeker geen kleintje. na een half uur vechten hing hij dicht bij de “Sea beryl” maar hij was zo groot en ik stond voor de keus hem aan boord te hijsen met mijn gaf (soort van vleeshaak) of hem het leven te laten. Mijn diepvries is stuk en na 3a4 dagen wil ik het niet meer en om zo,n mooie maar vooral grote vis te slopen voor een paar lekkerbekjes stond mij tegen, dus heb hem laten gaan. Ik heb wel een paar foto,s genomen en later aan de wal plaats ik de foto,s op de site en strak als ik een wijntje neem trek ik een blik sardientjes open en met een toast is mijn dag goed. Even terug naar “Tonga”, na een paar dagen ben ik met een paar schepen naar een ankerplaats gevaren voor een BBQ op het strand maar het restaurant die het daar altijd regelt was het vergeten te melden aan een gezin die het altijd uitvoert, maar één van de schippers die de volgende dag jarig werd heeft zijn verjaardag één dag vervroegd en heeft een paar scheepsbemanningen bij hem aan boord uitgenodigd. en dat werd een kompleet feest tot in de kleine uurtjes. De volgende dag heb ik het echtpaar samen met de “Happy Monster” en de “Dingo”, 2 Hollandse jachten bij mij aan boord uitgenodigd en hebben we het dunnetjes????overgedaan. Met z,n alle wezen snorkelen de andere dag en daarna weer naar de stad om water te laden en olie te tanken. Ik ga niet zeggen de hele bevolking maar vele mannen hebben zoals de vrouwen omslagrokken aan en zelfs daaroverheen een korte rietenrok net als de vrouwen. De schoolgaande jeugd dragen uniformen nl: wit overhemd
met een blauwe rok ook de jongens en als zij uit school komen gaan de meeste naar aanlegsteiger waar de dingy,s ook afmeren en springen zo het water in om te zwemmen dus volledig gekleed ook als er andere dan de jeugd gaat zwemmen gebeurd dat volledig gekleed.

Zaterdag 10-11,07
Gisteren in de namiddag is de wind behoorlijk toegenomen en dat zijn de
voortekenen van het lage druk wat op mijn pad komt en via de gribfile,s
en gesprekken met andere zeilers probeer ik dat lage druk te omzeilen en heb mijn koers die eerst 195 gr.was verlegt naar 260 a 270 gr.en dat betekend zeker 2 dagen op deze koers dus minimaal 2 a 3 dagen omvaren en hopen dan maar dat de baan van het lage druk niet wijzigt maar hoop op het beste en ik ben niet de enigste, de hele vloot heeft zijn koers
verlegd.

Reacties geef ik wel als ik aan de wal ben met internetverbinding. Zodra ik land bereik geef ik een kort bericht daar over en misschien geef ik om de paar dagen een kort bericht op de reactie kant van de site, dan blijft het tenminste bij dit bericht. Maar dat kan alleen als Ferdi dat tenminste kan doen, want hij verzorgt de plaatsing als ik op zee ben.

Groetjes aan allen en tot schrijfs.
Bertus v/d Sea Beryl

• 12 November 2007 - 08:06

Bart IJzerman:

Hoi Bertus,

Klinkt goed allemaal, nog geen last van halverwege ziekte, volgens mij niet.....
    Scheveningen volgt je op de voet/mijl...geniet ze, hier weer koud, hoogwater, en windwaarschuwingen. IJspegels uitgesteld vanwege een beetje golven/wind.

Geniet ze en tot mails

Groet Bart

• 12 November 2007 - 12:13

Marianne Van Hest:

Ha die Bertus,
    Leuk om al je verhalen te lezen over de plekken waar we ook geweest zijn.
    Goeie vaart,
    Marianne en Hans.

PS: de Olle-P is te koop, hebben een nieuw schip gekocht.

• 12 November 2007 - 14:26

Floor:

Opa met kerst kan ik je weer zien!!Ik vind fijn om je weer te zien!! Tot snel kuss floor

• 12 November 2007 - 17:08

Lida Laros:

Hoi Bertus,

Lees nog steeds met veel plezier je verhalen. Tjonge, je hebt al met al heel wat gezien en meegemaakt!
    Wij wensen je een goede oversteek naar Nieuw Zeeland.

Groeten,
    Hans en Lida

• 14 November 2007 - 00:27

Bertus V/d Seaberyl:

Beste allemaal,

Het low prima omzeild en lig nu weer na 250 mijl omvaren weer op koers naar Upoa (New Zealand), dus zwaar weer is voorbij maar over blijft is een stevige wind uit ZW BFT. 5 a 6 dus recht op de kop dus hoog aan de wind maar wel op koers NL; 177 gr. en nog 310 mijl te gaan maar de wind gaat morgen naar de zuid en hoop dat hij dan doordraaid naar het ZO dan kan ik over de andere boeg(sb)weer op koers komen maar dat is afwachten. Alles wel aan boord wel een heel stuk koeler.

Groet Bertus

14-11,07 13.00 uur(Ned tijd)

• 19 November 2007 - 15:56

Lilian Lucas:

Hi Bertus, fijn dat alles zo goed verloopt aan boord van de Sea-Beryl. Ik hoorde zaterdagavond van Tom dat je binnenkort hier weer in levende lijve te bewonderen bent. Gezellig! Was wel een grote verrassing, zei Tom, je stem weer te horen. Leuk! In ieder geval verheugen we ons op je komst en tot dan blijven we in afwachting, van jou en van die goede Sint. Groetjes, ook van Tom en de rest, Lilian.

• 21 November 2007 - 08:29

Bertus V/d Sea Beryl:

Zoals jullie waarschijnlijk al vermoed hebben ben ik gearriveerd in Opua(New Zealand),heb er in totaal 13 dagen over gedaan en dat over een afstand van slechts 1200 mijl,maar heb wel 250 mijl omgevaren om het slechte weer te omzeilen.
    Ook hier is het weer prachtig om te zijn,maar daar schrijf ik in het volgende site meer over. In ieder geval heb ik de eerste helft van de wereldomzeiling achter de rug en voel mij daar heel prettig onder.
    (In ieder geval bedankt voor alle reacties en reageer daar in het volgende verhaal over,gauw tot schrijfs.
    Bertus

• 21 November 2007 - 17:07

Marianne Bobbie :

Hoi Bertus

Leest goed al je verhalen , nog effe en dan zit je weer in het koude kikkerland , volg je nog steeds , hoor van je groetjes marian en bobbie

• 30 November 2007 - 09:20

Alex En Astrid:

Aangezien je binnenkort weer naar dit koude kikkerland komt kan ik het kort houden. Zorg je er wel voor dat het bruine er een beetje af is voordat je naar Nederland komt. Is zo sneu voor ons Haagse bleekneusjes. Bertus ik ben helemaal trots op je dat je halverwege bent. Toch wel een aardig stukje afgelegd zo in je uppie. Hoop je in december te zien.
    Tot snel? Groetjes A&A

• 30 November 2007 - 23:52

Sjerp Jr:

Hoi Bertus

mooi gedaan hoor dit laatste stuk , geniet er maar van.
    groeten sjerp jr , sr en hennie

• 06 December 2007 - 01:14

Ruud " CHICKY":

Hoi Bertus, ik hoop niet dat je veel last van dat lage drukgebied krijgt. Dat zou wel erg vervelend zijn. Misschien dat het nog wel meevalt, en hoef je niet zover om te varen. Ik begrijp uit je verhaal dat je onderweg bent naar de overwinterplaats. Tot nu toe heb je toch een prestatie van formaat neergezet. Daar moet een ander maar in z`n eentje eens aan proberen te tippen. Ja, Henk de Velde, maar die jakkert voorlopig door een ziet geen pepernoot cultuur, maar hij is gek op water. Moet hij lekker blijven doen lekker rustig in de havens en op de ankerplaatsen. Overigens wel knap om zolang op zee te blijven. Moet je wel heel erg veel van je zelf houden. Bertus ik heb bergrepen dat je een Hurricane winterpauze gaat maken in Holland. Reken maar dat wij en natuurlijk velen anderen aan je lippen hangen vanwegen jou fantastische reisverhalen. Overigens het grootste gedeelte hebben we al gelezen, en ik moet zeggen je schrijft wat mij betrft in de overtreffende trap. Duidelijk, uit het hart, geen poespas, spannend en goed te volgen. We volgen je steeds en bij het lezen hebben we regelmatig jaloerse trekjes op ons gezicht. Die Bertus die doet het toch maar. Grote klasse en "chapeau" mijn vriend.

vriendelijk zeilers groet Ruud en Ireen
    a/b sy CHICKY

• 04 Januari 2008 - 17:55

Dia En At Scholtens:

De crew van Angelique II wenst je vanuit een koud Nederland een goed verblijf in NZ en veilige tochten met je MG. Groetjes van Dia en At