Rond de wereld nr 62 Zulu jachtclub Richards bay
Door: Bertus Buys
Blijf op de hoogte en volg Bertus
06 November 2009 | Zuid-Afrika, Richards Bay
Nr.62
Do 05-11,09
Zulu jachtclub
Richards bay South Africa
Beste allemaal,
Ja natuurlijk ben ik al in Zuid Afrika maar dat heeft iedereen wel begrepen.
Na de 9e Oct.met dat gedoe met de walvissen heb ik daarna een niet al te slechte verdere reis gehad .
Op de dag van de aanvaring had ik 665 mijl op het log staan en bij aankomst op Vrijdag de 16e Oct. Logde ik 1445 mijl dus had ik de 780 resterende mijlen in bijna 7 dgn.afgelegd,eigenlijk niet zo,n slecht resultaat,want de dag van de walvissen heb ik slechts 85 mijl kunnen loggen en 2 dgn.later heb ik zeker 6 uur liggen dobberen en de motor gebruiken was er dus niet bij.
Enige dgn vóór aankomst had ik al kontact gelegd met de Zulu jachtclub voor een plek in de marina en een plek op de wal om de reparatie,s uit te voeren en ook een sleepbootje te regelen om de Sea beryl binnen te brengen.
De laatste dag op zee bleek dat ik midden in de nacht zou aankomen dus heb ik wat zeil geminderd om mijn snelheid wat te temperen en in de morgen van de 16e heb ik kontact met de lifeboat gemaakt en mijn ETA gegeven en op 3 mijl van de baai kwam de boot mij tegemoet en na de zeilen gestreken te hebben wierpen zij mij een dunne lijn met een keesje over en met die lijn trok ik de sleeptros naar mij toe en met een snelheid van 7 mijl werd ik de baai binnen gesleept en éénmaal binnen werd de Sea beryl langszij genomen en werd ik keurig met véél bekijks aan de wal afgemeerd en was dit avontuur afgesloten.
Die reddingsboot werd door vrijwilligers bemand en dat gebeurde héél rustig en zéér professioneel,we waren met ongeveer 7a8 jachten vertrokken uit Reunion en ik kwam daar als nummer 3 aan en na mijn aankomst had ook een ander jacht problemen met zijn motor en werd ook hij binnen geloodst en één dag vóór mij uit had een jacht een touw in de schroef en enige dagen geleden kwam een stalen jacht binnen die een behoorlijke lekkage had en al pompende kwam hij binnen en bleek dat zijn bracket van het roer aan het loskomen was dus als dat roer was afgebroken had het schip gezonken,de bemanning had de dingy al klaar liggen maar al pompend heeft hij het gehaald en kreeg bij aankomst een grotere pomp aangereikt en nu staat hij op de wal voor reparatie,s.
De andere dag na door de douane te zijn ingeklaard ben ik naar de Zulu jachtclub gesleept door een rubberboot want ik was eerst naar de Tuzi gazi jachtclub gesleept waar de douane en de emigratie zetelen.
Daar aangekomen stond de rijdende bok en tractor klaar en werd de kant op gehesen en wat bleek alléén de maxprop(klapschroef) was gebroken en gelukkig niet de P Bracket waar ik bang voor was.
Na demontage van de maxprop bleek dat er inwendig een paar tanden waren afgebroken en dat kan niet meer gerepareerd worden en nu heb ik mijn originele schroef er onder zitten.
Mijn roer had ook een tik gekregen maar had daar geen schade aan,alleen de zool aan de onderkant zat wat speling doordat één bout was afgebroken en de andere zat los.
Ik heb gelijk het onderwaterschip een anti fouling beurt laten geven en half in de daarop volgende Woensdag is de Sea beryl weer te water gegaan.
Die dag had ook die vrijwilligers bemanningen een clubavond en met de andere schippers van de jachten zijn we daarbij uitgenodigd en hebben wij allemaal een donatie in de clubkas gedaan en dat werd zéér gewaardeerd.
Onderweg hier na toe is weer de lummelbout in ongerede geraakt en met wat touwwerk ter plekke ben ik binnen gekomen en heb hem weer laten repareren maar nu door een vakman véél beter en die zal hij geen problemen meer geven en ook word er een reserve houten pendule voor de windvaan gemaakt die ook was afgebroken dus de sea Beryl is weer klaar voor de volgende avonturen.
Enige uren na aankomst in de Tuzi gazi marina kwam er een verslaggever van de plaatselijke courant naar mij toe en die heeft het verhaal van mij en de andere jachteigenaren in de courant geplaatst.
Ik lig dus in de Zulu jachtclub, maar de meeste andere liggen in de Tuzi gazi Marina waar het veel gezelliger is met diverse restaurantjes en barretjes dus ben daar het meest te vinden,ik heb hier een auto gehuurd en ben daar binnen de 5minuten en maak daar weer een leuke tijd door met z,n allen.
Ik heb al wat wildparken bezocht met héél véél verschillende diersoorten die daar in vrijheid leven en hoop er nog een paar te bezoeken en kom dan met wat foto,s en video,s daarop terug in mijn volgende verhaal.
Hier wat reacties op de reacties:
Ha die Jan Venema,alles goed daar en ja ik doe uiteraard voorzichtig aan maar een walvis(en vooral en vrijende)kent geen voorrang regels.grt.Bertus
Ha die Cees den heijer ,dit was wel een behoorlijke spanning en zat daar beslist niet op te wachten en dat heeft niets te maken met solo zeilen want met bemanning kun je die beesten in de nacht ook niet zien maar het is goed afgelopen.grt bertus
Hé Dick en karin,
In ieder geval had ik niet veel tijd om na te denken en stuurde de Sea beryl precies en net op tijd met hun de juiste richting in en daardoor was het géén directe aanvaring maar kwam naast hun terecht,maar ja één klap met zo,n staart kan héél hard aankomen.
Gaan jullie nog ijspegelen?
Grt.bertus
A&A,
Ja,een boek een schrijven,hou alsjeblieft op ik ben zo hartstikke lui met schrijven dat ik mijzelf wel eens schaam dat het is weer zo lang geleden maar als ik zoals nu weer een verhaal de lucht in de stuur ben ik weer reusachtig blij met al de reacties die ik krijg.
Doen jullie nog mee met de ijspegel of liggen jullie niet in Scheveningen?
Grt.Bertus
Nou Ruud en Irene,
Dit is weer een héél verhaal en je gaat weer leuke dingen doen in Portugal en ben benieuwd naar je belevenissen .
Tegen de tijd dat ik Kaapstad aan doe zal ik kontact maken met je vriend Kees de Jong.
Alvast bedankt.
Moet even kwijt dat de eerste indrukken van S.A geweldig zijn.Prachtige natuur en vooral de netheid en de goede wegen en vriendelijke mensen..
Ook nog winterzeilen deze winter?
Grt.Bertus
Iedereen de hartelijke groeten vanuit Zuid Afrika.Bertus a/b vd Sea Beryl
05 November 2009 - 19:47
Jan Venema:
Tjees Bertus, wat heb ik dan een saai leven met poppetjes tekenen of af en toe een balletje slaan.Maar als je zo lang alleen bent ga je dan niet veel in jezelf lullen??? groet en wees voorzichtig. -
06 November 2009 - 13:06
Eugenie En Theo:
Nou Bertus fijn dat je goed in Z.A. bent aangekomen! Wat een avontuur,die aanvaring met de walvissen, gelukkig goed afgelopen zonder al te grote schade! Nu lekker even genieten van de rust en met gelijkgestemd, gezellig gezelschap! We blijven je avonturen met spanning volgen! Groetjes van ons allebei! -
06 November 2009 - 21:18
Roland & Tineke Enge:
Nou nou,
Da's weer een belevenis zeg!
Wij zijn inmiddels in Galicie (al sinds juni) en wachten nu op plurk nr. 2. En en passant beleven we hier de winter om te weten te komen of het hier altijd leuk is om te wonen...
We volgen je nog steeds (af en toe) maar denken nog vaak aan je!
Groet, Roland, Tineke, Noé en (Miss-x weetjenog?) -
07 November 2009 - 12:46
Alex En Astrid:
Ha die Bertus,
En ook nog de krant gehaald. En dat allemaal door 2 walvissen. Gelukkig viel de schade 'mee'.
Jij de krant gehaald en Alex morgen, 8 november, op de tv bij SBS6 te bewonderen.
Wij liggen wel in Scheveningen maar doen dit jaar niet mee aan de ijskegel en ook niet aan de ijspegel. Wij houden deze winter de zondag in ere: rustdag...
Zaterdag de 14e varen we weer uit, komt Sinterklaas aan! Ook leuk.
Geniet van Zuid-Afrika, de zon (hier regen en een graad of 8) en de wilde dieren. Helemaal geweldig om die in hun natuurlijke omgeving rond te zien lopen (ben in Kenia geweest dus weet hoe geweldig het is).
Gedraag je en veel plezier.
Groetjes A&A -
13 November 2009 - 14:35
Kees Den Heijer:
blij dat je goed bent binnen gekomen,heb het verslag met kromme tenen gelezen,hoop je gauw op de koffie te kunnen uit tennodigen je garnalenvriend kees -
18 November 2009 - 07:31
Nicole Eggink:
Hoe is het in Zuid-Afrika. Blijft leuk om de verslagen te lezen!
Een paar dagen geleden heb ik je een mailtje gestuurd. We willen namelijk in het clubblad "spuigat" een stukje plaatsen over de wereld reizigers. Kan je mij laten weten of je het mailtje hebt ontvangen. Mijn e-mail adres is nicole.eggink@tiscali.nl
Groetjes vanuit een herfstig NL -
09 December 2009 - 15:35
Ruud + Ireen: Chicky:
Hallo Bertus,
Ik ben blij dat je met die walvis aanvaring er na genoeg zonder kleerscheuren vanaf bent gekomen.Op de schroef na dan.Zoals je weet zijn we een week in Sines in Portugal geweest en hebben gezellig met z`n tweeën op de boot van Ed Stiekema gebivakkeerd.We hadden precies een week prachtig weer,zonnetje erbij niet teveel wind en koud was het dus ook niet.De laatse dag begon het weer echter om te slaan en we hadden de ene bui na de andere,dat was het niet alleen want het begon ook nog zo`n 30 à 35 knopen te waaien.Dus dat werd gezellig binnen zitten.Wel hadden we op Faro een auto gehuurd en overdag hebben we prachtige ritten gemaakt.Je moet ook nog de groeten hebben van Anja en Kees(FORCA).Zij liggen aan de Algerve:18 km Oost van Faro.Van een Engelsman nog een tom-tom te leen gekregen dus konden we in het wilde weg rijden. En op de tom-tom aan het eind van de dag weer de haven vinden.Volgend jaar gaan we naar Denemarken ijs en weder dienende hopen we nu echt Kopenhage te gaan bekijken.Het jaar daarop gaan we naar de zuid.Hoe ver dat we dan gaan weten we nog niet want dan is Ireen met pensioen.Dus alle tijd.S.A Afrika is een beetje ons tweede thuisland en ik zou dus graag je touwtjes in Cape-town aanpakken.maar ik kan het ook aan Kees de Jong overlaten.die woont 20 min. van Royal Cape Yachclub.Maar ik denk,dat jij liever aan de Waterfront ligt.Veel gezelliger en het barst er van de barretejes en niet al te dure restaurants.Ook heel veel life muziek.Vooral gespeelt op bijzondere ZULU instrumenten, en bij die beat van die luitjes kun niet stil blijven staan.Geweldig.
Ik heb Kees al op de hoogte gesteld.Kent daar natuurlijk verschrikklijk goed de weg.Spreekt vloeiend Ned.,S.A.,Zulu,en natuurlijk Engels, en ook nog Zuid-Afrikaans Engels.Bertus je ziet dat als je daar bent:"sal alles rech kom""jij sal nie worry`en nie.Richard Bay kennen wij ook."Baaie mooi area en wild-life".Durban vonden wij ook niet slecht.Allen het havengebied vonden we niet zo koosjer.De jachthaven was wel goed bewaakt maar we mochten er toch op als Ned. zeilers en hebben daar een goed glas whisky gedronken.Doe de groeten aan SARIE-MARIJS:tekst staat boven de ingang van de hoofdsteiger.
Goeie vriend "have a good saling and the right winds".Bertus we houden weer kontakt langs deze weg.
zeilersgroet Ireen&Ruud (CHICKY)
09 December 2009 - 15:58
Ruud + Ireen: Chicky:
Hoi Bertus ik hoor net van Alie dat je al in EAST-LONDON of zelfs al in PRT.E.(P-E)ligt.Dat is dicht bij KNYSNA.Als je daar naar binnen gaat is het beter even de havendienst op te roepen.Die kijken dan van af een rots hoe je langs de rotsen moet varen en babbelen je dan via de V.H.F. naar binnen.Er is geen haven ingang maar een ingang tussen een rotspartij, eenmaal binnen lig je in een prachtige lagune met een waterfront vol luxe.Dus niet schrikken want je denkt echt dat het niet goed gaat. Maar die lui weten,en zien precies wat je moet doen.Desnoods informeer je bij Jan Valstar.Hij is daar ook geweest,dus kent daar ook de weg.Nogaals vr. gr. Ruud -
19 December 2009 - 21:54
Ineke.polderman@hotm:
hoi bertus
3 jaar zoeken in scheveningen toch teruggevonden in de buurt van onze vrienden van de jade groetjes wim en ineke van DE RUYTER